Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3

Logowanie

Kotlety z dzika
Składniki: 80 dkg schabu z młodego dzika, 8 dkg tłuszczu, sól, 3 dkg mąki, 1 jajo, 8 dkg tartej bułki

Mięso musi być dostatecznie skruszałe, przez dłuższe przetrzymywanie w chłodnym miejscu. Schab opłukać, osączyć z wody, odrąbać kości kręgosłupa, pozostawiając przy polędwicy kostki żebrowe o długości do 4 cm. O ile mięso tłuste, okroić z tłuszczu. Kotlety odcinać równolegle do żebra, tak aby każda porcja trzymała się kostki. Przy każdym kotlecie oczyścić kostkę z błonki. Kotlety nadciąć na obwodzie w kilku miejscach. Mięso lekko pobić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając kształt owalny, zwężający się koło kostki. Osolić, panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce. Panierunek przycisnąć rękami lub przyklepać nożem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano.dosmażyć na brzegu płyty. Kotlety ułożyć na podłużnym półmisku zwrócone kostkami w jedną stronę, oblać tłuszczem ze smażenia. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną lub słodką zasmażaną, gotowaną jarzyną, surówką z warzyw.

Kotlety mielone z dzika
Składniki: 50 dkg mięsa (z kością) z młodego dzika, 6-8 dkg tłuszczu, 5 dkg czerstwej bułki, 1 jajo, 4 dkg tartej bułki, sól

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, powięzi i ścięgien, pokrajać na kawałki. Mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, bardzo starannie wyrobić. Z masy mięsnej uformować (zwilżonymi w wodzie rękami) 8 kul, Które otoczyć w tartej bułce, spłaszczyć i za pomocą noża nadać kształt owalnych kotletów. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić na kilka minut do piekarnika. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia. Podawać z ziemniakami lub makaronem i z sałatą lub surówką z warzyw.

Pieczeń z dzika po myśliwsku
Składniki: 70-80 dkg mięsa bez kości z łopatki lub szynki, 2 dkg mąki, sól, 6 dkg tłuszczu, 10 dkg cebuli, 5 dkg koncentratu pomidorowego, 1/3 łyżeczki papryki, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, 1/8 l czerwonego wina, zaprawa z warzyw

Mięso opłukać, obrać z powięzi, usunąć ścięgna, zamarynować w zaprawie z warzyw. Z mięsa usunąć warzywa, mięso osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron, po czym przełożyć je do rondla. Cebulę obrać (10 dkg), pokrajać w plasterki, usmażyć na złoty kolor na pozostałym tłuszczu, dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (około 2,5 godz.). Wyparowany sos uzupełnić wodą. Pod koniec duszenia dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, rozgniecione ziarna pieprzu, jałowca i ziela angielskiego, oprószyć pieczeń resztą mąki, wlać wino i dusić jeszcze kilkanaście minut. Pieczeń wyjąć z sosu i pokrajać w poprzek włókien na plastry, które w kolejności krajania ułożyć na podłużnym półmisku. Pozostały sos zagęścić (jeśli potrzeba), dodać mąkę, zagotować, przecedzić i oblać nim pokrajaną pieczeń. Podawać z ziemniakami i z surówką z warzyw.

Pieczeń z dzika duszona ze śmietaną
Składniki: 70-80 dkg mięsa bez kości z łopatki lub szynki, 3 dkg mąki, 5 dkg tłuszczu, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, 1/8 l śmietany, zaprawa z warzyw

Mięso przygotować i zamarynować w zaprawie z warzyw. Z powierzchni mięsa usunąć warzywa, mięso osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym wraz z tłuszczem przełożyć je do rondla. Dodać warzywa z marynowania mięsa, podlać mięso wodą (1/8 l) i dusić powoli pod przykryciem do miękkości (około 2,5 godz.). W połowie duszenia dodać zmiażdżone przyprawy (pieprz i jałowiec). Gdy pieczeń jest miękka, oprószyć resztą mąki i zagotować. Połączyć ze śmietaną. Mięso pokrajać w poprzek włókien na cienkie plastry, ułożyć w kolejności krajania na podłużnym półmisku i oblać przecedzonym sosem. Podawać z ziemniakami lub makaronem oraz z gotowaną jarzyną.




stat4u DzikOlecko.pl.